Spletni šahovski portal - vrata v čudoviti svet šaha Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč

Za igranje šaha na ICP portalu se morate prijaviti z vašim uporabniškim imenom in geslom!

Vrste šahovskih partij


Turnirska partija


Igrajo jo na vseh uradnih in prijateljskih tekmovanj, tako ekipnih kot posamičnih. Igralca imata točno določen čas za razmišljanje.

Prosta partija


Šahisti jih igrajo zaradi zadovoljstva, treninga in podobno. Navadno takrat ne uporabljajo šahovske ure in so takšne partije zato krajše.

Hitropotezna partija


Čas za razmišljanje je omejen. Največkrat na pet minut za vso partijo ali pa pet sekund za vsako potezo.

Dopisna partija


Partnerja sta oddaljena in si vsako potezo posebej pošljeta po pošti, e_mailu ali danes preko računalniškega programa. Ker je rok za premišljevanje za vsako potezo dolg nekaj dni, takšne partije trajajo leto dni, pa tudi več. Za razvoj mladega šahista so dopisne partije pomembne zaradi natančnega preučevanja otvoritev.

Slepa partija


Igrajo jih boljši, visoko kategorizirani igralci in mojstri. Že ime pove, da ne smejo gledati na šahovnico in da si morajo pozicijo in poteze zamišljati. Njihova dobra stran je, da še bolj kot navadne partije razvijajo spomin, povečujejo koncentracijo in povečujejo sposobnost preračunavanja možnosti variant.

Konzultacijska partija


Na vsaki strani nastopa po več igralcev, ki se med seboj posvetujejo, katere poteze bodo igrali. Navadno sta tabora v sosednjih sobah in sporočita svoje poteze prek sodnika. Prednost tovrstnega igranja je v tem, da več igralcev pove svoje mišljenje o poziciji in si potem na ta način izpopolnjujejo znanje.

Simultanka


To pa je boj enega igralca (navadno mojstra) proti večjemu številu drugih (od 20 do 30 pa tudi več) naenkrat. Pravilo je, da ima mojster na vsaki šahovnici bele figure. Udeleženec simultanke sme odigrati potezo šele takrat, ko pride mojster do njega.

Alternativna simultanka


Igrata jo dva mojstra, tako da izmenično vlečeta poteze. Morata pa biti enakomerno oddaljena, da imajo udeleženci simultanke dovolj časa za razmišljanje.

Handicap dvoboj


To je neke vrste simultanka, s to razliko, da je število udeležencev precej manjše, od 6 do 12 in da uporabljajo šahovske ure. Tako mojster odgovori s svojo potezo, ko eden izmed nasprotnikov preneha premišljevati. Ker pa se mu lahko zgodi, da več nasprotnikov hkrati odigra svojo potezo, mora mojster izredno dobro paziti na čas.

Slepa simultanka


Mojster je s hrbtom obrnjen proti udeležencem in narekuje poteze na posameznih šahovnicah. Kajpak je za tako igranje potrebna izredna koncentracija in še boljši spomin. Neuradni svetovni rekorder v igranju simultank na slepo je madžarski mednarodni mojster Flesch, ki se je leta 1960 v Budimpešti pomeril z 52 nasprotniki. Dobil je 31 partij, 18 jih je remiziral, in vsega tri izgubil.