Spletni šahovski portal - vrata v čudoviti svet šaha Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč

Za igranje šaha na ICP portalu se morate prijaviti z vašim uporabniškim imenom in geslom!

Šahovska organiziranost


Svetovna šahovska federacija - FIDESvetóvna šáhovska federácija (angleško World Chess Federation), bolj pogosto kar s kratico FIDE (francosko Fédération Internationale des Échecs) je bila ustanovljena v Parizu 20. julija 1924. Združuje nacionalne šahovske zveze, od leta 1999 je priznana tudi od Mednarodnega olimpijskega komiteja. Predsednik FIDE je od leta 1995 Rus (tudi predsednik ruske republike Kalmikija) Kirsan Iljumžinov.

FIDE določa in izdaja pravila šaha, skrbi za pripravo šahovskih olimpiad, svetovnega prvenstva in drugih tekmovanj FIDE, podeljuje šahovske nazive, izračunava igralske ratinge FIDE, izdaja albume najboljših šahovskih problemov.

Geslo FIDE je: Gens una sumus (Ena družina smo)

Spletna stran FIDE

Šahovska zveza SlovenijeŠahovska zveza Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Zveza) je prostovoljno, samostojno, nepridobitno in nepolitično združenje šahovskih društev in klubov za razvoj in napredek šaha.
Organiziranost in množičnost: v Šahovski zvezi Slovenije je redno registriranih 89 temeljnih šahovskih organizacij - TŠO (klubov, društev sekcij), ki se v regijah povezujejo v 10 regionalnih šahovskih zvez (RŠZ). RŠZ so vmesna organizacijska stopnja med RŠZ in TŠO. Redno registriranih članov in članic je 7010.

Število šahovskih sekcij in šahistov/tk, ki se vključujejo samo v posamezne zvrsti programa šahovskih tekmovanj (zlasti sindikalnih, medšolskih in hitropoteznih ter ostalih rekreacijskih tekmovanj), niso pa redno registrirani, je še nekajkrat večje. Tako poteka množičen sistem sindikalnih šahovskih tekmovanj, ki se ga v republiškem zaključnem prvenstvu udeležuje 40-50 ekip, na regijski ravni pa še nekajkrat več. Medšolskih in šolskih šahovskih prvenstev se še vedno udeležuje preko 10000 otrok, ki so vključeni v preko 500 osnovnošolskih šahovskih sekcijah in krožkih.

Spletna stran ŠZS