Spletni šahovski portal - vrata v čudoviti svet šaha Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč

Za igranje šaha na ICP portalu se morate prijaviti z vašim uporabniškim imenom in geslom!

Šahovski kviz za začetnike


Prodrite v nasprotnikove misli!


Ko preračunavamo variante, običajno igramo tako zase kot za nasprotnika in se trudimo gledati naprej ter predvideti nadaljnjo igro. Pomembno je, da se ne zavajamo z lastnimi zamislimi, poskušamo prehiteti načrte nasprotnika, da razumemo njegove namere - sicer nas lahko čakajo prav neprijetni trenutki. Vedeti kako razmišlja nasprotnik je zelo težka naloga in v tem ne uspevajo vedno niti najboljši šahisti. Naslednji primeri bodo pokazali, kako in zakaj pride med igro do nepredvidenih in presenetljivih potez.Nimzowitsch - Aljehin, Bled, 1931. Svetovni prvak Aljehin je zelo tvegano odigral otvoritev - celo kraljevo krilo je nerazvito. 1...Sxc3 2.Lxc6 [Pravilno je tukaj 2.bxc3! e6 3.d5! exd5 4.0–0 0–0–0 (Na 4...Le7 je močno 5.Te1) 5.Lxc6 bxc6 6.Tb1 Dc7 7.Da4 Td7 8.Ld2 Lc5 9.c4 Kd8 10.La5 Lb6 11.Lxb6 axb6 12.Da8 Dc8 13.Da3! kot je čez eno leto igral Aljehin z belimi proti Winterju (London, 1932).]
2...bxc6 3.Db7? na prvi pogled močno, dejansko pa je to odločilna napaka. Nimzowitsch ni predvidel čudovitega odgovora nasprotnika. 3...Sd5 4.Ld2 Db6! Ker beli ni pazil, bo to plačal. 5.Dxa8 Kd7 6.0–0 Sc7 7.La5 Sxa8 8.Lxb6 Sxb6 in črni je izkoristil materialno prednost. Rezultat partije 0–1.

Pozicijska žrtev lahke figure


Pozicijska žrtev lahke figure v otvoritvi in v zgodnji fazi srednje igre je že dolgo poznana. Namen take žrtve je lahko različen:
  • oblikovanje močnega kmečkega centra,
  • razbitje nasprotnikovega centra,
  • omejevanje nasprotnikovih figur,
  • zavzetje prostora in pobude.

Bunker


Kaj je to bunker? To je utrjena točka, sposobna dolgotrajne obrambe pred napadom iz vseh strani. V šahu gre za sposobnost obrambe pred mnogo močnejšimi silami. O takih pozicijah bo govora v tem članku. Začnimo z eno od teoretskih pozicij.
FEN = 8/5pk1/4p1p1/1r6/4KP1P/5P2/Q7/8 Ne glede na veliko materialno prednost, beli le-te ne more uveljaviti. Beli kralj ne more preko pete vrste. Če bi bil črni kmet namesto na g6 na h5, potem o bunkerju ne bi mogli več govoriti. Beli bi na kakšen način zamenjal damo za trdnjavo in kmeta ter prešel v ugodno končnico.

Omejevanje gibljivosti figur


Eden od najvažnejših elementov pozicije je gibljivost figur. Bolj kot so aktivne, več možnosti za napad ali obrambo je na voljo, s tem pa je tudi položaj boljši. Zato mora dobro zasnovana igra imeti elemente izboljševanja položaja svojih figur in omejevanja gibanja nasprotnikovih figur. Za primer si oglejmo pozicijo iz glavne variante španske partije: FEN=r1bq1rk1/2p1bppp/p1np1n2/1p2p3/4P3/1BP2N2/PP1P1PPP/RNBQR1K1 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.0—0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 d6 8.c3 0—0 V načrtu belega je poteza d2-d4, vendar praktično vsi boljši igralci počakajo s takojšnjim 9.d4 (nakar sledi 9...Lg4!) in igrajo 9.h3 z omejevanjem gibanja nasprotnikovemu lovcu. d2-d4 odigrajo šele po 9...Sa5 10.Lc2 c5 11.d4.Spomnimo se, da je poteza 9.h3 izguba tempa, kar pomeni, da ni v skladu s pravilom čim hitrejšega razvoja. Vendar je v določenih pozicijah pri načrtovanju prehoda v srednjo igro to napredovanje z robnim kmetom ugodnejše od direktnega nastopa v centru. Kot vidite je za takšno odločitev o izgubi tempa (podobno kot za h7-h6, a2-a3, ...) potreben tehten razlog. Začetniki take poteze igrajo zelo pogosto "za vsak slučaj" in se pri tem ne zavedajo, da poleg izgube časa za razvoj figur, slabijo tudi kmečko strukturo in s tem položaj kralja. Že v otvoritvi, ko sta obe strani zaposleni z razvijanjem svojih sil, je zelo pomembno nasprotniku prekrižati razvojne načrte.

Kmečki prodor


Kmečki prodor je eden od tipičnih primerov šahovske borbe. Oglejmo si ga v primerih iz končnic. Začnimo z osnovnim primerom. FEN=8/ppp4k/8/PPP5/8/8/7K/8 1.b6 axb6 [1...cxb6 2.a6 bxa6 3.c6] 2.c6 bxc6 3.a6 Tu je prodor možen le zaradi oddaljenosti črnega kralja. Ta položaj je izjemen, saj je črni brez slabosti in če bi bil na potezi, bi remiziral z 1...b6. Kmečki prodor je ponavadi izvedljiv, ko so v nasprotnikovi kmečki strukturi slabosti (na primer dvojni kmetje) ali pa figure močnejše strani izvajajo pritisk na kmete. Na podlagi primerov iz turnirske prakse si bomo ogledali osnovo za prodor v vsakem posameznem primeru. V poziciji na diagramu je prodor možen zaradi dvojnih kmetov in oddaljenega belega kralja (s kmetom na h2 ali kraljem na b4, beli ne bi bil v nevarnosti).

Moč raznobarvnih lovcev


Znano je, da ima v končnicah raznobarvnih lovcev slab{a stran velikokrat lepe možnosti na remi kljub kmetu ali dvema manj. Ob prisotnosti ostalih figur pa se zadeva lahko krepko spremeni v korist strani s pobudo. To je posledica tega, da lovca nasprotnik težko ustavi na njegovih poljih in gre praktično za igro s figuro več. V tem članku bomo imeli opravka s primeri v katerih spremljajo lovce težke figure. Njihova prisotnost omogoča matne grožnje in v pozicijo vna{a elemente srednje igre.